La editia din acest an, favorita pare a fi tara-gazda, Ghana, dar nici principalele rivale, Coasta de Fildes, Camerun si Nigeria, nu sunt de neglijat.

Competitia africana pune fata in fata echipe cu porecle care de care mai spectaculoase. „Safari”-ul ghanez aduce in arena tot soiul de „animale”, triburi de razboinici sau personaje nobile. De la lei pana la veverite, sau de la faraoni la baietii sud-africani.

Din aceste inclestari se asteapta, in primul rand, aparitia unor noi staruri care sa-i urmeze pe Essien, Eto’o Kanoute si Drogba la cluburile mari ale Europei. Pe stadioanele din Accra, Kumasi, Sekondi si Tamale vor roi cete de impresari, in cautarea noilor senzatii de pe Continentul Negru.

Drogba, Essien si Kanoute, nominalizati

Pe 1 februarie, in mijlocul competitiei din Ghana, la Lome, capitala statului Togo, se va decerna titlul de „Fotbalistul African al Anului” pe 2007. Nominalizatii sunt ivorianul Drogba (Chelsea), ghanezul Mickael Essien (Chelsea) si starul nationalei statului Mali, Frederic Kanoute (FC Sevilla).

Camerunezul Samuel Eto’o (FC Barcelona) n-a prins podiumul, chiar daca din 2002 incoace a cucerit de trei ori aceasta distinctie si a fost mereu intre primii trei. Claude Leroy, selectionerul Ghanei, vede un castigator
sigur, elevul sau Mickael Essien: „Parca e de pe alta planeta. E un sportiv extraordinar”. (EVZ)